Denne sesongen lanserer sjefdirigent Han-Na Chang et nytt konsept: hver sesong vil hun presentere noen verk av en nålevende komponist for å introdusere en ny fargepalett fra dagens lydbilde til dere. Denne sesongen er det verk av Jörg Widmann, en fengslende stemme i samtidsmusikken, som står på plakaten.

Om valget sitt sier Han-Na: "Hans bruk av harmoni, rytme og melodi for å uttrykke ideen og tanken bak musikken er veldig fantasifull og rørende, og ofte finner jeg en fascinerende blanding av det kjente og det ukjente i musikken hans, som sammen skaper en dybde i uttrykket. Men det jeg finner mest overbevisende er hans følelse av tid - tempo - som forblir så flytende og likevel har en oppbygging i spenning med en klar retning mot klimaks. Jeg håper dere, vårt kjære publikum, også vil nyte denne lille smakebiten av ny musikk!

Vi spiller første Widmann-stykke torsdag 4. november - Tanz auf dem Vulkan (2018) - og fortsetter i vår, torsdag 5. mai med Au coeur de Paris (2017) og Flute en suite (2011). Mer informasjon om stykkene finner du under de ulike konsertprogrammene.

Om Jörg Widmann

Den tyske klarinettisten, komponisten og dirigenten Jörg Widmann er en av de mest allsidige og spennende artistene i sin generasjon. Han blir stadig mer ettertraktet som nettopp komponist, med en lang rekke bestillingsverk bak seg. Hans verkliste omfatter per i dag over 50 verk, heriblant konserter, orkesterverk, opera og sceniske verk, et oratorium og kammermusikk, og vi har nok mer i vente fra denne ekspressive og klangorienterte kunstneren.

Han har mottatt mange priser for sine stykker, blant andre Paul Hindemith-prisen (2002), Arnold Schønberg-prisen (2004), komposisjonspris fra SWR Sinfonieorchester Baden-Baden og Freiburg (2006), Claudio Abbado komposisjonspris fra Orchesterakademie der Berliner Philharmoniker (2006), Elise L. Stoeger Prize fra Lincoln Center Chamber Music Society i New York (2009), GEMA Deutscher Musikautorenpreis (kan sammenliknes med den norske Spellemannprisen) for symfonisk musikk (2013), Robert Schumann-prisen (2018), Delstatshovedstad Münchens musikkpris og Würth-prisen fra Jeunesses Musicales Deutschland (2021).

Widmann har vært composer-in-residence ved Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Cleveland Orchestra, Salzburg Festival, Lucerne Festival, Kölner Philharmonie og Wien Konzerthaus.

Widmann er utdannet klarinettist fra Hochschule für Musik i München og Juilliard School i New York, og studerte komposisjon hos Kay Westermann, Wilfried Hiller og Wolfgang Rihm. Han underviser i komposisjon ved Barenboim-Said Akademie i Berlin.

Bli bedre kjent med Jörg Widmann på https://www.joergwidmann.com/