Trondheim Symfoniorkester

Han-Na Chang

Med Han-Na Chang har TSO fått sin første kvinnelige sjefdirigent og kunstneriske leder.

Han-Na Chang

 ‘’Det er fascinerende hvordan orkesteret og Han-Na Chang er som limt til hverandre gjennom alle de kontrasterende partiene i første sats i Mahlers andre symfoni. Det kreves stor presisjon fra dirigenten for å få et så stort orkester til å høres lett og ubesværet ut.. Men Han-Na Chang har et kroppsspråk som er tydelig nok til at både orkesteret og publikum forstår hva hun vil. Orkesteret følger henne tett, og makter å male ut kontrastene med henne. Det er likevel Han-Na Chang og orkesteret som gløder sterkest. I 90 minutter står den vevre dirigenten foran musikerne med blikket festet på alle som trenger henne. Denne musikken kan hun. Og musikerne gjengjelder innsatsen hennes. Det er en kunstnerisk leder som ikke tar lett på jobben sin. (Om Han-Na Changs sesongåpning høsten 2017; Adresseavisen, Trondheim)

 - Det var kjemi fra første takt, sier den energiske sør-koreanske dirigenten Han-Na Chang (f.1982). En entusiasme som har gått begge veier, og som endte med ansettelsen av henne som sjefdirigent og kunstnerisk leder i TSO fra sesongen 2017/18. Hun vil fortsette orkesterbyggingen av TSOs kjernerepertoar. Hvem husker ikke hennes uforglemmelige tolkning av Mahlers ande symfoni som åpnet sesongen høsten 2018. Han-Na Chang ønsker å bygge gro mellom det gamle og nåtidens friske blikk på klassisk musikk.
- Musikk handler om instinkter og følelser; det er ikke først og fremst en intellektuell øvelse. Jeg har en klar visjon om verket jeg skal dirigere. Han-Na Chang har gjestedirigert Staatskapelle Dresden, Göteborg Symfoniker, Kgl. Filharmonikerne i Stockholm, Oslo-Filharmonien, WDR Radiosymfonikerne i Köln, Bamberger Symphoniker, Philharmonia Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Toronto Symphony, Seattle Symphony, Cincinatti Symphony, Singapore og Tokyo Symfoniorkester, National Taiwan Symphony og Orchestra del Teatro di San Carlo di Napoli. For å nevne noen. Listen begynner etterhvert å bli lang.
Kommende engasjement inkluderer Finsk Radios Symfoniorkester, Orchestre National de Lyon og DR Danmark Radios Symfoniorkester, Milwaukee Symphony, Orchestre Metropolitain de Montreal og Atlanta Symphony Orchestra.
Han-Na Chang karriere startet da hun som 11-åring vant Rostropovich International Cello Competition in 1994. Hun studerte videre ved Juilliard School i New York og med cellisten Mischa Maisky, og kan trekke veksler på sin tidligere karriere som en velrennomert cellist og solist med orkestre som Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, London Symphony Orchestra, l’Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Münchner Philharmoniker, Staastskapelle Dresden, Filarmonica della Scala, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra samt symfoniorkestrene i Chicago, Boston, San Francisco, Montreal og Sydney, noe som gir henne en dobbel dybde som dirigent. 
For sine plateinnspillinger på EMI Classic har hun bl.a. mottatt den høythengende Echo Klassik, Caecilia og Cannes Classical awards og Gramophone Concerto of the Year. Han-Na Chang har lest filosofi ved Harvard og var Roving Goodwill Ambassadør for Koreanske Røde Kors.