Valkyrien

Kjøp billetter

Opera i tre akter av Richard Wagner

Musikalsk leder Patrik Ringborg
Regi Kasper Wilton
Scenografi og kostyme Marie í Dali
Lysdesign Michael Breiner
Solister
Brünnhilde Ingela Brimberg
Wotan Mark Stone
Sieglinde Marita Sølberg
Siegmund Peter Wedd
Fricka Randi Stene
Hunding Runi Brattaberg
Helmwige Ann-Helen Moen
Gerhilde Karen Vermeiren
Schwertleite Hege Høisæter
Waltraute Åse Krystad
Ortlinde Tonje Eero Hove
Rossweisse Maria Moen Nohr
Siegrune Jeanette Goldstein
Grimgerde Nina Sætherhaug
Forestillingen er produsert i samarbeid med Den Ny Opera Esbjerg

Wagners Valkyrien
Trondheim Symfoniorkester & Operas store operasatsing denne våren er Richard Wagners Valkyrien. Wagners omfangsrike operaer er ikke blitt presentert i Trondheim før, så dette blir tidenes operasatsing i Midt-Norge. Valkyrien er andre del av Wagners store operasyklus Der Ring des Nibelungen. I Nibelungens ring, bare kalt Ringen, møter vi guders og helters kamp om den magiske ringen som vi også kan kjenne igjen fra Tolkiens Ringenes herre. Ringen befinner seg i Rhinen, og kan gi eieren makt over hele verden. Valkyrien er kanskje den musikalsk mest slående av de fire operaene i Ringen-syklusen, og her får man en representativ bit av dette storverket, som består av fire operaer med 15 timers musikk. 
Valkyrien har alt hva man kan ønske seg. Musikalsk beveger den seg fra det brusende Valkyrierittet til de inderligste kjærlighetsduetter. Historien rommer en stormende forelskelse (søskenkjærlighet), en ond skurk, en Gud som ikke kan velge mellom fornuft og følelser, og et hjerteskjærende brudd mellom far og datter. Første akt med den store kjærlighetsscenen mellom Siegmund og Sieglinde er verdt inngangspengene alene. Og Valkyrierittet fra åpningen av tredje akt er noe av den mest berømte musikken Wagner skrev. Han brukte selv denne musikken løsrevet i konsertversjon, men hva han hadde sagt om bruken av musikken i filmen Apocalypse now, som akkompagnerte helikoptre over jungelen i Vietnam og sersjanter som likte lukten av napalm om morgenen, kan man jo lure på.

I forbindelse med Valkyrien vil det også være mindre forestillinger og arrangement som vil bidra til å utdype forståelsen av Richard Wagner og hans musikk. Det vil samtidig være naturlig markere 125 års-jubileet for Kirsten Flagstads fødsel. Hun var kvinnen som ''lærte verden å synge Wagner'', vurderes fortsatt som en av tidenes største fortolkere av Wagners operaer, ja, en av de største operasangere i sin generasjon. Og en av Norges største verdensstjerner gjennom alle tider. Brünnhilde, den kvinnelige hovedrollen i Valkyrien, var en av hennes store glansroller.

Eve-Marie Lunds norske gjendiktning av librettoen til Valkyrien kan du lese HER.

Eve-Marie Lund har også skrevet en artikkel om prosessen med gjendiktningen av librettoen. Denne artikkelen kan du lese HER.

Bill.priser: Parkett rad 10-15, plass 10-30 voksne 625 kr, honnør 560 kr. Parkett voksne 575 kr, honnør 510 kr 
Balkong voksne 480 kr, honnør 350 kr, student og barn (under 19 år) 300 kr + avgift

MATPAUSE!
Én av pausene i operaen er ekstra lang. Det betyr at det er mulig å spise en lett middag. Royal Garden Hotel, Krambua og To Rom og Kjøkken tilbyr mat som kan bestilles samtidig som du kjøper billett til forestillingen. 
Royal Garden Hotel (Hovedrett, dessert og to enheter) Kr. 525,- + avgift
Krambua (Hovedrett og to enheter) Kr. 485,- + avgift
To Rom og Kjøkken (Hovedrett, dessert og to enheter) Kr. 600,- + avgift (ingen middag søndag 15. mars)

Forestillinger og mat
Torsdag 12. mars, onsdag 18. mars og fredag 20.mars: Start 18.00 / Slutt ca. 23.25
Pause 70 minutter med mulighet for mat mellom 1. og 2.akt   
Søndag 15. mars: Start 15.00 / Slutt ca. 21.00 (ingen middag på To Rom og Kjøkken denne dagen)
Pause 90 minutter med mulighet for mat mellom 2. og 3.akt