Sesongåpning - Mahlers niende

Kjøp billetter

Kan det bli mer storslått når Han-Na Chang og TSO i samarbeid med Luftforsvarets musikkorps (LFMK) åpner både sesongen og en nyoppusset Store sal med en styrkedemonstrasjon av dimensjoner?

Sesongåpning er torsdag 2. september. Hele høstens program vil bli lansert medio august på vår hjemmeside, i sosiale medier og i Adresseavisen. Billettsalget starter mandag 23. august. Velkommen til mektige musikkopplevelser med TSO i nyoppussede Olavshallen!

Han-Na Chang dirigent
Gustav Mahler Symfoni nr. 9

Mahlers niende
Den niende symfonien var den siste Mahler fullførte. Enkelte, som komponisten Arnold Schönberg, har spekulert i at ni symfonier er en slags øvre grense for komponister, ettersom verken Beethoven, Bruckner, Dvorák eller Mahler rakk å skrive flere. ‘’De som har skrevet en niende symfoni har stått for nær det hinsidige. Han som ønsker å gå utover det må forgå’’, sa han i en minnetale for Mahler i oktober 1912. Berlin-filharmonikernes dirigent, Herbert von Karajan, omtalte verket slik: ‘’Dette er musikk som kommer fra en annen verden, den kommer fra evigheten”. ‘’Min tid vil komme”, sa Mahler, ‘’om 50 år vil man spille min musikk i konsertsalene”. Og fra Mahler døde i 1911 til begynnelsen av 1960-årene da hans musikk endelig fikk sin fortjente oppmerksomhet, så gikk det de femti år som komponisten spådde. Gustav Mahlers musikk er dyp, slik verden er dyp. For hans symfonier var ikke bare ren og skjær genial inspirasjon, nei, det var livet, sitt eget liv han komponerte. Symfoni nr. 9 er kalt sfinxen blant Mahlers symfonier; det er et gåtefullt verk mellom romantikk og modernisme, endetid og en ny begynnelse.