Trondheim Symfoniorkester

En klaverkonsert for vår tid

TSO urfremfører i kveld en pianokonsert av den norske komponisten Helge Iberg. Det er ikke hverdagskost med urpremierer på klaverkonserter, så mange øyne er rettet mot Olavshallens store sal i kveld, inkludert direkte sending på NRK P2.

Konserten har fått tittelen BLOOM, en triptych for klaver og orkester. Bestillingsverket Helge Iberg har skrevet for TSO, og solisten Christian Ihle Hadland, med støtte fra Norsk kulturråd, har tre avsnitt som kan minne om en organisk livssyklus, naturens vekslinger, eller faser i et menneskeliv. Ordet Triptych er gresk og hentet fra billedkunsten, særlig tidlig kristen kunst, der det brukes om et maleri med to mindre sidefløyer som kan åpnes eller foldes sammen over midtbildet. De tre bildene er ment å oppleves både i sammenheng og som kontrast til hverandre. I Ibergs konsert er pianosolisten en drivende kraft, men orkesteret har ingen underordnet eller akkompagnerende rolle. Dette er musikk for piano og orkester.

Helge Iberg er en helt original og genuin stemme i norsk kulturliv. Som komponist har han beveget seg via jazzens landskaper til den moderne symfoniske musikken. Verkene hans er bestilt og oppført av internasjonale toppsolister, symfoniorkestre og festivaler for klassisk- og samtidsmusikk. I sitt komponistvirke forener Iberg samtidens tonespråk med musikkens forsonende muligheter. Han er opptatt av humanismens vilkår i samfunnet, og utfordrer denne problemstillingen som skribent og samfunnsdebattant.